Pre- en postnatale kinesitherapie

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van de zwangere vrouw veel veranderingen. Zwangerschapskinesitherapie helpt je d.m.v. aangepaste oefentherapie om die veranderingen beter op te vangen en je optimaal voor te bereiden op de bevalling. Je leert onder meer ontspannings- en houdingsoefeningen, ademhalings- en perstechnieken die je helpen om de arbeid en bevalling vlotter door te komen.

Ondanks dat de zwangerschap een prachtige periode is, ervaren sommige vrouwen tijdens hun zwangerschap lage rugpijn, bekkengordelpijn, klachten ter hoogte van de bekkenbodem, vochtophoping in de benen, …. Ook deze klachten kunnen behandeld worden en met de juiste tips en advies kan je de grootste pijn snel verhelpen.

Maak een afspraak

Vanaf 4-6 weken na de bevalling kan je starten met postnatale therapie. Tijdens de zwangerschap en na een (vaginale) bevalling verliest de bekkenbodem aan kracht en uithouding: de spieren zijn vermoeid en kunnen zelfs gescheurd of ingeknipt zijn. In sommige gevallen worden de spieren ook niet correct gebruikt. Aan de hand van gerichte informatie over je bekkenbodem en met de juiste oefeningen leer je opnieuw de bekkenbodemspieren correct te gebruiken en te trainen. Het dagelijks uitvoeren van deze eenvoudige oefeningen kan de kwaliteit van je bekkenbodem op lange termijn bepalen en zo ook op latere leeftijd de kans op incontinentie, pijn bij betrekkingen en verzakking van blaas, baarmoeder of darmen verkleinen. Van zodra je meer controle hebt verworven over deze bekkenbodemspieren, worden ook de buik-, rug- en beenspieren verstevigd, zodat je weer helemaal fit bent na je bevalling. De baby’s zijn zeker welkom tijdens de therapie!